MEDENCÉK

gyógyvizes
medence

0
fok

felnőtt
úszómedence

0
fok

gyermek
medence

0
fok

merülő
medence

Nyári strandfürdőnk területén szintén három medence található, egy 50 m-es, amely verseny célokra is alkalmas, egy 130 négyzetméteres, vízforgatásos élményelemekkel ellátott gyermekmedence, valamint egy kis gyógyvizes termálmedence 36°C.

Medence típusaJellege  HőfokaSzáma
úszómedence 50 m (főszezonban üzemel)nyitott

      23

      1
úszómedence 20 mfedett      26      1
tanmedence   fedett      32      1
termálmedence   fedett      36      1
gyermekmedence   nyitott      30      1
termálmedence   nyitott      38      1

Termál medence

Hőhatás: lazító, fájdalomcsökkentő, görcsoldó. Az ízületek is mozgathatóbbak lesznek. A meleg ingerli a hőérző receptorokat a bőrben, melyek az artériák menti idegfonatokra hatnak. közvetlen hatásként ingerületátvivő anyagok (pl. acetilkolin) szabadulnak fel.

A vér hőmérséklete emelkedik a bőr felől. Kémiai hatás: a föld mélyéből jövő vizek olyan elemeket is tartalmaznak, melyek a felszíni vizekben nincsenek. A vízből a fürdőző testére rakódó sók bőringert okoznak, mely értágító anyagok felszabadulásához vezet.

Megváltozik a szervezet ásványianyag-összetétele. Biológiai hatás: diffúzióval anyagcsere történik a bőrön át a test alkotói és a gyógyvíz elemei között. testünk így sok salakanyagtól is megszabadul. fokozódik a vesék kiválasztó működése, emiatt gyakrabban kell vizeletet üríteni. A szívre nagyobb teher hárul, gyorsul a keringés, változik a vérnyomás. Függ az anyagcsere a víz hőfokától és a mikroklímától.

Általában 20-30 perces fürdés elég ahhoz, hogy a víz alkotórészei felszívódjanak. Belélegezzük gyógyfürdőzés során a gázokat. Ezt kihasználhatjuk asztmások és allergiások kezelésénél. Ellazítja a hörgőcskék simaizmát, kevesebb növényi pollennel találkozik a beteg, így nem gyötrik a náthás tünetek.

Vegetatív idegrendszeri hatást is gyakran tapasztalunk: nyugodtabbak leszünk, kissé elfáradunk, jólesik fürdés után lepihenni. A vízgyógyászat finoman hat az akaratunktól független idegrendszerre: oldja a feszültséget, csökkenti az idegességet, az álmatlanságot, a változókori tüneteket, a magas vérnyomást. Mirigyeink is érzik a megváltozott környezetet: a nyálkahártyákon fokozottabb elválasztás indul meg, ezzel is tisztítva a testet.

A belső elválasztású mirigyekből a bekerülő gázok és oldott sók fokozzák a hormonok vérbe áramlását. Fontos tudni a pajzsmirigybetegeknek, mennyi a víz jódtartalma, nehogy a golyva nagyobbodjon. A nemi mirigyekre is hat, ezért lehet jótékony hatású meddőségnél, impotenciánál, cikluszavarokban és a változókorban.

Úszásról általában.....

Az egyik legkedveltebb sport, gyermekek számára gyakran ajánlott.

MIÉRT JÓ AZ ÚSZÁS?
Több szempontból is igen kedvező hatással van a fejlődő gyermekre ez a sport. Első és legfontosabb szempont, hogy az izmokra és csontokra gyakorolt hatása nagyon kiegyensúlyozott. Az ízületek terhelése szinte elhanyagolható a „szárazföldi” sportokhoz képest.
Gondoljunk csak arra, hogy nincsenek hirtelen nagy erőbehatások, esések, ütések.
A sportsérülések valószínűsége, a többi sportághoz viszonyítva nagyon kicsi. Az izmok és csontozat kedvező gyermekkori fejlődésének kulcsszerepe van az időskori csontritkulás és más mozgásszervi betegségek megelőzésében! Fontos az is, hogy az izmok közül szinte mindegyik részt vesz a mozgásban, ezért nagyon egyenletes az igénybevétel.
Ezek alapján kifejezetten ajánlott mellkas fejlődési zavarok, gerincferdülés esetében. Szempont a légzés javítása is.
Úszás során nagy a szervezet oxigénigénye. Ennek következtében az állandó fokozott légzés miatt, hosszútávon nő a tüdő befogadóképessége, teljesítőképessége. Az egyenletes és kíméletes terhelés mellett nagy energiafelhasználással járó sport az úszás, így kifejezetten jó a túlsúlyos gyerekek számára is.
KIK VIGYÁZZANAK AZ ÚSZÁSSAL?
Lényegesen kevesebben vannak azok, akiknek árt az úszás. Nem ajánlott azoknak, akik hosszantartó súlyos bőrbetegsége van. Ezek közül kiemelt jelentőségű az ekcéma, a kiterjedt gombás bőrbetegség, a panaszokat okozó száraz bőr. Kerüljük az úszást epilepszia, és terhelés okozta súlyos asztma esetén is.

Az összes többi mozgásformához hasonlóan lassítja a szív és az erek öregedését, csökkenti az érelmeszesedések kialakulásának veszélyét, ugyanakkor ízületeket kímélő volta miatt bárki űzheti ezt a sportot. Az úszás tehát minden életkorban ajánlott a szív és érrendszeri, mozgásszervi problémák, reumatikus panaszok kezelésére és azok megelőzésére.