Gyógyászat

Kiskunhalas

Város egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja a Termálfürdő és Kemping. A Termálfürdő egész évben várja a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeit. Jódos ásványvizét 1983-ban nyilvánították gyógyvízzé. A hévíz eredményesen alkalmazható mozgásszervi elváltozások, idült, gyulladásos megbetegedések kezelésére. Jól alkalmazható egyes nőgyógyászati betegségeknél, valamint törések utókezelésénél.

Milyen feltételekkel jár támogatás a gyógyászati ellátások árához?

A gyógyászati ellátásokat a biztosítottak és az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek az egészségbiztosítás keretében, a járóbeteg-szakellátás során, az ellátás árához nyújtott támogatással vehetik igénybe. Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyászati ellátásokért fizetendő térítési díjakat árjegyzékünkben tekinthetik meg! 

A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges, amelyeket fürdőnkben hétköznaponként lehet felhasználni (hétvégén és ünnepnapon nem érvényesek)! Fürdőgyógyászati ellátások esetén az ellátást rendelő vény kiállításának napjától számított 30 (naptári) napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket. Az ellátás igénybevételének kezdő dátuma az első kezelés időpontja. A kúra megkezdésekor a vény és a kezelőlap egyik példánya a fürdőszolgáltatónál, a másik példány a betegnél marad.  A BETEGNEK A KEZELŐLAPOT MINDEN KEZELÉSRE HOZNI KELL! Ha a vény érvényességi ideje alatt nem kezdődik meg az ellátás, a kúrát úgy kell tekinteni, mintha azt az orvos el sem rendelte volna. Az ellátás igénybevételét a fürdő szolgáltató a kezelőlapon, a beteg  pedig minden alkalommal a kezelőlap aláírásával igazolja.

A gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés jár az általános szabályok szerint. Az utazási utalványt a gyógyászati ellátást rendelő orvos állítja ki, majd a szolgáltatás igénybevételét követően a fürdő által kijelölt személy igazolja, illetve szükség szerint kiállítja az utalványt.

A betegség jellegétől függetlenül, – támogatással – naptári évenként összesen két kúra rendelhető. A következő évre áthúzódó kúra a megkezdése szerinti évhez tartozik.

A fürdőgyógyászati ellátások kombináltan is igénybe vehetők, de egy kúrában legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést lehet rendelni. Az egyes fürdőgyógyászati kezelés fajtákat – főszabály szerint – 15 alkalomra lehet rendelni, de a rendelő orvos szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-20 kezelést is rendelhet. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, és a kezelőlapot valamint a zárójelentést át kell adni az orvosnak. 

Aki az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot és a zárójelentést nem adja le, újabb kúrára nem jogosult. 

Gyógyászati szolgáltatások

GYÓGYSZOLGÁLTATÁSAINK

TERMÁL MEDENCEFÜRDŐ
A gyógyvíz gyógyító hatásai lehetnek mechanikai, hőmérsékleti és kémiai hatások. A mechanikai hatás a víz felhajtó ereje, a hidrosztatikai nyomás. A hőmérsékleti hatás (32 – 38 °C) a keringést és a perifériás keringést is gyorsítja, valamint emeli a légzési perctérfogatot. A kémiai hatásnál a gyógyvíz különböző alkotó részei közül egyesek a bőrön át fejtik ki hatásukat, másik részük a vérkeringésbe jutva farmatológiai tulajdonságaiknak megfelelően fejtik ki hatásukat.

A fürdőkúra lényegéhez tartozik a rendszeres ritmusban megismétlődő küszöb alatti ingereknek a központi idegrendszerben és ennek útján az egész idegi hormonális rendszerben kiváltott hatása. A gyógyvíz változást a bőr hőmérsékletében, az izomerőben, az izomkörfogatban, a vérkeringésben; javultak az izomfájdalmak, a mozgáskorlátozottság, és csökkentek az ízületi duzzanatok.
Az alkáli hidrogén karbonátos víz, mint ahogy azt a tapasztalatok mutatják, az intenzív hő és ingerhatások összegződésének eredményeként reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások esetében is eredményesen használható.
TERMÁL KÁDFÜRDŐ
Szakképzett személyzet felügyelete mellett gyógyvízzel töltött kádban történik a kezelés. A meleg vízsugarat kézi vezérléssel a test meghatározott területeire irányítják. Ez a mélyreható szövetinger javítja a vér- és nyirokkeringést, ellazítja és megerősíti az izmokat. Erőssége az előírásnak megfelelően változtatható.
Igen hatékony izomfájdalmak, ízületi problémák gyógyításában és balesetek, műtétek utáni rehabilitációnál.
súlyfürdő
A gerinc kopásos, degeneratív betegségeinek legfontosabb konzervatív kezelési módja. A gyógyvizes medencében, a beteg testsúlyától függően nyaki felfüggesztéssel vagy hónalj megtámaszkodással történik, s ezen kívül a páciens derekára vagy bokájára egy öv segítségével súlyt függeszthetünk.
A gyógymód célja, hogy a csigolyákat – a víz felhajtóereje által enyhített módon – egymástól eltávolítva, a gerincoszlopot mintegy, megnyújtva, lehetővé tegyék a porckorong eredeti állapotának visszaállítását.
orvosi gyógymasszázs
A masszírozás az egyik legrégebben alkalmazott gyógymód. A letapadt izmokat fellazítva javítja a vér- és nyirokkeringést, fájdalomcsillapító hatása van. Az adott területen vérbőség alakul ki, ezáltal a bőr is több tápanyaghoz jut.
A fellazult izmokban olyan anyagok képződnek, melyek fokozzák a teljesítőképességet, ellenállóbbá teszik a szervezetet. A bőr és az izmok rugalmassága regenerálódik. A kezelés orvosi utasításra történik, mindig a problémás testrészre irányul. Hatása az egész testre kiterjed.
víz alatti gyógytorna
A torna szakképzet gyógytornászok felügyeletével és irányításával történik. Torna közben a víz felható erejének hatására csökken a vízben mozgó test súlya, így a mozgás nem terheli az ízületeket, ezért ízületi fájdalom mellett is alkalmazható. Azoknál is alkalmazható, akiknek a normál gyógytorna nem ajánlott.