Menü
Kiemelt partnereink
Szauna


A finn szaunák a szaunázás klasszikus élményeit nyújtják. Működési elve: a kályhával felmelegített forró levegő hatására az emberi test verejtékezni kezd A verejtékezés hatására méreganyag távozik a szervezetből. Méregtelenítő hatású szauna melynek hőmérséklete 80-110°C között van , a páratartalma alacsony. Az igazi relaxációhoz általában illóolajokat és különböző aromákat használnak. A szaunába száraz bőrrel kell belépni, mert a bőr csak így tud igazán izzadni. A folyamatokat általában 15 perces részekre bontják és minden negyedóra után hideg vízzel zuhanyoznak le. Egy alkalommal általában háromszor mennek vissza a szaunába, a pihenőszakaszokban általában ellazulás és relaxáció történik. A szaunázás után jó hatású a hideg vizes medence. Szaunázás után fontos a pihenés! Szívbetegeknek nem ajánlott.

A rendszeres szaunázással elsősorban megelőző és kiegészítő szerepet töltünk be, valamint hozzájárul megromlott egészségi állapotunk stabilizálásához, szervezetünk ellenálló képességének növekedéséhez.

 


Különösen ajánlott a szaunázás:
- reumatikus jellegű betegségekben;
- izmok- és ízületek megbetegedésekben szenvedőknek;
- gerinctáji fájdalmakkal (hát- és derékfájás, nyakmerevedés;
- ízületi elváltozásokkal;
- csípő- és térdízületi panaszokkal;
- izommerevséggel;
- megfázásos és allergiás megbetegedésekkel, náthával;
- melléküreg- és egyéb gyulladások, légúti megbetegedésekkel;
- asztmával;
- krónikus hörghuruttal;
- depresszióval;
- izomlázzal küzdők számára.

Miért érdemes szaunázni?
A szaunázás során fokozódik a szervezetünk salakmentesítése (azaz az izzadás), valamint csökken a túlzott savasodás, tehát rendkívül jól méregtelenít! Oka: testünk felmelegedése során fokozódik a vérellátásunk, az anyagcsere és a kiválasztási folyamataink pedig meggyorsulnak. A szervezet salakmentesítésével csökkennek például a mozgásszervek, izmok, ínszalagok, kötőszövetek, izületek fájdalmas elváltozásai, az életkor növekedésével gyakoribbá váló krónikus megbetegedések, amelyek okozati összefüggésben állnak a szervezet elsavasodásával.
Aktivizálódik testünk immunrendszere, megnövekednek a védekező és öngyógyító erőink. Oka: a test melegedése mozgósítja a fehér vértesteket, védekező anyagainkat és mechanizmusainkat. A szaunázók sokkal ritkábban kapnak el például légúti fertőzéseket.
A szaunázás jótékony hatást gyakorol a szív- és a keringési rendszerre, ugyanis felgyorsítja a vérkeringést. Vigyázzunk azonban, a visszér-problémákkal szenvedők esetében ugyanis a túlzott meleg káros hatású lehet, az erek kitágulnak, s így fokozódnak a visszérbetegség panaszai.
Szépségünkre, bőrünkre, testünkre pozitív hatást gyakorol, ugyanis javítja a bőr vérellátását, megszabadítja a bőrt a szennyeződésektől, az elhalt hámsejtektől, ezáltal az "megfiatalodik". Lágyabb, puhább, bársonyosabb, rugalmasabb lesz.
A szauna a leghatékonyabb fogyasztóeszköz.
Kiváló stressz oldó. A meleg hatására bemelegednek és ellazulnak az izmok, ízületek, megnyugszik az idegrendszerünk. Nem hiába figyelhető meg az a tendencia, hogy egyre több nagyobb vállalat, magánkézben levő cég építtet szaunát a dolgozói számára.
A legjobb és legtermészetesebb orvosság álmatlanság ellen.
Fellazítja a leragadt izomkötegeket. A szauna rendkívül hatékony lehet az ülőmunkát végzőknél oly gyakori izomgörcsök, izomcsomók feloldására. (úszással, és egy rövid masszázzsal párosítva a siker garantált) . A szaunázás az izomláz enyhítésében verhetetlen.

Ellenjavallatok:
- túl magas vagy ingadozó vérnyomás
- lázas fertőzések
- a vese és a máj gyulladása
- epilepszia és elmebetegségek
- akut ízületi gyulladás.

 

A szaunát mindenki csak saját felelősségére használhatja! Szauna-karszalag használata kötelező!